Vyberte položku Stránka

Resveratrol: Najsilnejší prírodný antioxidant, ktorý by ste mali vyskúšať.

Resveratrol: Najsilnejší prírodný antioxidant, ktorý by ste mali vyskúšať.

Určite ste už neraz čítali, alebo počuli o zázračnej sile a účinkoch antioxidantov. Ak áno, všetky tieto tvrdenia sú pravdivé. Antioxidanty by mali byť neodmysliteľnou súčasťou nášho života, pretože sú to lapače choroboplodných zárodkov. Za kráľa antioxidantov by sme pomyselne mohli korunovať práve resveratrol.

Čo je to resveratrol a v čom ho môžeme nájsť ?

Resveratrol je fytoalexín, čo znamená, že je ochranným antibiotikom produkovaným v rastlinách, ako odozva na stres, poškodenie – sucho, UV žiarenie či chorobu – hubové plesne, zápal. Resveratrol pomáha rastlinám bojovať s chorobou a nepriaznivými vplyvmi.

Pre výskumníkov a vedcov sa resveratrol stal hlavným bodom záujmu najmä kvôli svojim antioxidačným vlastnostiam.

Táto polyfenolová zlúčenina sa vyskytuje hlavne v pokožke červeného hrozna, arašidov, pistácii, ale aj v bobuliach  čučoriedok, brusníc, malín, granátových jablkáchv kakaových bôbochv plodoch moruše.

kde nájdeme resveratrol

 

Viete prečo je resveratrol  považovaný za dôležitý?

V každom normálne fungujúcom organizme vznikajú reaktívne a oxidačné molekuly nazývané tiež voľné radikály. Ich produkcia sa výrazne zvyšuje počas zápalu alebo stresu. Tieto voľné radikály spôsobujú zmeny v DNA, v bunkových membránach a v iných životne dôležitých bunkových štruktúrach, ako sú  napríklad mitochondrie.

Resveratrol, podobne ako iné antioxidanty, chráni telo pred nebezpečnými oxidantmi a molekulami tým, že ich zachytáva, ničí a následne odstraňuje z bunkového prostredia.

Z tohto dôvodu je nevyhnutné, aby sme v našom organizme mali dostatočnú hladinu antioxidantov (najmä vitamínov C a E), a taktiež selénu, aby sme sa vyhli chronickým zápalom a zastavili sa prekancerózne zmeny v našom tele. Na rozdiel od vyššie spomínaných antioxidantov je resveratrol 20 -krát silnejší ako vitamín C a až 50-krát silnejší ako vitamín E.

Resveratrol – odpoveď na francúzsky paradox ?

Táto zlúčenina sa už viac ako 20 rokov podrobuje aktívnemu lekárskemu a epidemiologickému skúmaniu. Vďaka týmto nespočetným výskumom sa zistilo, že i víno obsahuje istý podiel zlúčeniny resveratrol. Z tejto skutočnosti sa teda predpokladá, že resveratrol je odpoveďou na francúzsky paradox. Napriek tomu, že si Francúzi radi doprajú mastné a ťažké jedlá, iba 7% obyvateľstva trpí obezitou. Rovnako nízky je u Francúzov aj výskyt srdcovo – cievnych ochorení. Pýtate sa prečo je to tak?

Francúzi sú pôžitkári a gurmáni v jednom. Jedlo považujú skôr za radosť ako preteky v hltavosti. Jedlo si jednoducho vychutnávajú a pokojne ho konzumujú aj dve hodiny. A najmä – pri každom jedle si doprajú pohárik skvelého vína.

Je teda resveratrol skutočne odpoveďou ?

Výskumy dokázali, že na to aby sme dostali do organizmu potrebné množstvo resveratrolu museli by sme denne vypiť 200 – 1000 litrov vína. Nepredstaviteľné však ? Napriek tomu je nepopierateľným faktom, že tento nápoj bohov má naozaj pozitívny vplyv na naše zdravie, no nie je to len vďaka látke resveratrol.

Resveratrol – Odpoveď Na Francúzsky Paradox

Potvrdené priaznivé účinky resveratrolu

Pozitívne účinky resveratrolu fascinujú medicínsky svet už dávno a ich škála je naozaj pestrá:

·  protizápalové účinky
·  antioxidačné účinky
·  anti – aging účinky
·  zabraňuje ateroskleróze
·  znižuje „zlý“  LDL – cholesterol
· zabraňuje tvorbe krvných zrazenín
·  zmierňuje vysoký krvný tlak
· podporuje hormonálnu rovnováhu
· zlepšuje pamäť a sústredenie sa
·  znižuje riziko Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby
·  zvyšuje citlivosť na inzulín, a tak zabraňuje cukrovke
·  podporuje správnu funkciu nervového systému
·  chráni náš organizmus pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
·  reguluje hladinu cukru v krvi, čím znižuje riziko výskytu cukrovky
·  u mužov pozitívne vplýva na plodnosť zvyšovaním hladiny testosterónu
· zlepšuje spomalený metabolizmus, a tým pomáha znižovať telesnú hmotnosť a riziko obezity
· zabraňuje vzniku a rozširovaniu rakovinových buniek a spúšťa tzv. riadenú smrť rakovinovej bunky

Resveratrol vo forme výživového doplnku stojí za vyskúšanie

Vynaliezavosť je skvelá vlastnosť, a tak sa vedcom v roku 1963 po prvýkrát podarilo izolovať resveratrol a dodať ho na trh v podobe potravinových doplnkov.

Vo väčšine prípadov tento druh výživových doplnkov obsahuje extrakt z ázijskej rastliny pohánkovca japonského (Fallopia japonica ) alebo tiež nazývaná aj ako krídlatka japonská. Práve v jej koreni sa nachádza najvyšší podiel resveratrolu.

Technologický postup získavania resveratrolu z vína je celkom náročný, a preto sa okrem krídlatky získava napríklad aj z výťažkov z hroznových jadier, z grepových kôstok či dokonca z kôry borovice čiernej.

Všetky výživové doplnky proklamujú vysoký obsah tej-ktorej látky. Inak to nie je ani v prípade resveratrolu. Jedna tabletka obsahuje také množstvo resveratrolu, aké sa nachádza v niekoľkých litroch červeného vína.

Tip: Prečítajte si aj článok o Kolagéne a jeho pozitívnych účinkoch na zdravie a krásu.

Všetko s mierou. Vedľajšie účinky resveratrolu

Pri užívaní vyšších dávok, ako je odporúčané môžu nastať nasledovné vedľajšie účinky:

·  hnačky
·  nervozita
· nespavosť
·  búšenie srdca

Nepriaznivé účinky resveratrolu zatiaľ vedci nepotvrdili, ale ani nevyvrátili. Hovorí sa však, že výživové doplnky, ktoré obsahujú resveratrol sa môžu zle znášať s liekmi na riedenie krvi (Warfarin), prípadne s liekmi proti bolesti (Ibuprofen, Aspirín). Možnosť predávkovania doposiaľ potvrdená nebola, avšak nezabúdajte na zlaté pravidlo „Všetko s mierou“.

Vo všeobecnosti má resveratrol sám o sebe naozaj veľmi priaznivý vplyv na naše zdravie.
Ak chcete svoje telo detoxikovať alebo posilniť svoju imunitu, rozhodne vám ho odporúčame.
Čo poviete, vyskúšate ?

Autor článku: Ivana H.

 

 

Pridajte sa k nám

Kategórie